Over Dubio – het boek

Wat is dichterbij: het heden of het verleden?

Karin de Roos – Dubio

Het is 1014. De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras bij het middeleeuwse Flardinga een ernstig mishandeld meisje. Ze herinnert zich niets, behalve haar naam: Germaine. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt. Als graaf Dirk vier jaar later in conflict komt met de keizer, vervullen Bernulf en Germaine tegen wil en dank een doorslaggevende rol in de historische slag die daarop volgt.

In 2018 wordt in een psychiatrische kliniek een jonge vrouw opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken uit heden en verleden verbinden? 

Dubio is een spannende historische roman die heden en verleden vervlecht. Het boek speelt met de thema’s identiteit, oorsprong en religie, grotendeels tegen het decor van middeleeuws Vlaardingen en een hedendaagse psychiatrische kliniek.

“Dubio is een prachtige historische dubbelroman, die feiten en fictie vervlecht rond een meisje in een onbekende vijandige omgeving in het heden en het verleden.”

Achtergrond
Drie eeuwen van ontginningen, politieke twist, machtsvertoon, bluf en expansiedrang leidden vanaf de elfde eeuw tot ongekende welvaart in middeleeuws Vlaardingen. Dubio speelt zich af rond cruciaal moment in de Hollandse geschiedenis: de slag bij Vlaardingen.  In deze ‘dageraad’ neemt het Hollandse graafschap een steeds belangrijkere positie in de Lage Landen in. Met een spannend plot over een onverwoestbare jonge vrouw en haar even onverwoestbare liefde brengt Dubio dit vergeten deel van de geschiedenis tot leven.